🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Skalní útvar Medůvka

Skála z tvrdého křemitého pískovce patří k nejtěžším pískovcovým horolezeckým terénům na Moravě. Nachází se v osadě Medůvka, nedaleko větrného mlýna. K přírodní zajímavosti vede modrá značka, jako odbočka z Cyrilometodějské stezky.

Pálavský anděl lásky

Pálavský anděl lásky stojí mezi vinicemi a poli nedaleko Dolních Věstonic. Socha, která je dílem Pavla Zouhara vznikla v roce 2018 na základě skutečné podoby mladé dívky.

Cyklotrasa Starý Bohumín – Antošovice

Cyklotrasa č. 6109 ze Starého Bohumína do Antošovic je velmi frekventovaná a oblíbená cyklistická i in-line stezka. V roce 2024 je stezka uzavřena, kvůli výstavbě protipovodňových zdí u dálnice D1.

Kostel ve Kšelích – Cesta do minulosti evangelické víry

Prozkoumejte dlouhé roky opuštěný evangelický kostel ve Kšelích, místo s bohatou historií, které čeká na obnovu. Poznejte jeho příběhy a staňte se součástí jeho oživení jako místa setkávání a inspirace v srdci Čech.

Koupaliště Nýřany

Koupaliště v Nýřanech nabízí plavecký bazén, dětský bazén a tobogán. V areálu se nachází i hřiště na beach volleyball a multifunkční sportovní plocha.

Koupaliště Perštejn

V obci Perštejn na úpatí Krušných hor se nachází areál s přírodním letním koupalištěm i možností ubytování.

Anglický park na zámku Dobříš

Anglický park u zámku Dobříš se rozkládá na ploše 65 hektarů v přírodně krajinářském stylu. Vznikl po roce 1800 na místě původní bažantnice. Kromě protékajícího potoka a řady vzrostlých stromů se zde nachází tzv. Čertův most nebo umělé jeskyně. V roce 2013 by park vyhlášen přírodní památkou.

Vojenská kaple Jihlava

Bývalá vojenská kaple v Jihlavě je unikátní svými militaristicko-válečnými motivy. Krásné secesní malby z válečného roku 1916.

Zoo stezka v Děčíně

Na trase vedoucí na Pastýřskou stěnu vznikla na jaře 2024 nová Zoo stezka. Kopíruje trasu vedoucí od viaduktu v ulici Čsl. Mládeže přes Jahnovu vyhlídku až ke vstupu do zoo.

Husův sbor Církve československé husitské v Brně

Místním společenstvím Církve československé husitské v Brně – Králově Poli. Husův sbor byl postaven dle návrhu J. Nováka, základní kámen byl položen v roce 1924 a postaven byl zhruba za rok.

Bývalá železniční stanice Schlackenwerth v Ostrově – dnes odpočívárna a minimuzeum

Provoz bývalé horské železniční trati mezi Ostrovem a Jáchymovem trval přes 60 let do roku 1957. V roce 2017 byla poslední památka po železniční trati zrekonstruována a od té doby slouží jako malé muzeum a odpočívadlo na cyklostezce z Ostrova do Jáchymova.

Kaple Nejsvětější Trojice v Bystřici u Benešova

Zděná výklenková kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1730. Jedná se o hranolovou stavbu s výrazným štítem, s jednoduchou štukovou výzdobou. Zaklenutá nika je uzavřena masivní kovanou mříží.

Kostel sv. Šimona a Judy v Bystřici u Benešova

Původně gotický kostel byl založen pravděpodobně roku 1352. V roce 1666 byl barokizován. Jde o jednolodní obdélnou stavbu s trojboce uzavřeným presbytářem, se vstupní předsíní v západním průčelí a hranolovitou věží na severní straně. Hlavní oltář je neogotický.

55 Holes Golf Destination

55 Holes Golf Destination – propojením dvou atraktivních golfových resortů v podhůří Beskyd, Prosper Golf Resort Čeladná a Golf & Ski Resort Ostravice, vznikla největší golfová destinace v České republice. Zažijte golf v srdci Beskyd!

Přírodní památka U Strejčkova lomu

Přírodní památkou je zbytek původní teplomilné travnaté stepi v bývalém vápencovém lomu a jeho okolí. Na jaře tu můžete spatřit velké fialové květy ohroženého koniklece velkokvětého. Pozoruhodné jsou také některé stepní druhy motýlů.

Nová synagoga ve Velkém Meziříčí

Netradiční červenou synagogu mají ve Velkém Meziříčí. Protože pochází z 19. století, její vnitřek odpovídá modernějšímu pojetí. Mnohé roky sem lidé chodili za nákupy, to se nyní mění a pořádají se zde kulturní akce. Od roku 2023 ji převzalo pod správu město Velké Meziříčí od Židovské obce Brna.

Naučná stezka v Zelenovském údolí

Naučná stezka spojuje město Domažlice s Přírodním parkem Zelenov. Vybrat si můžete z 10kilometrového a 5kilometrového okruhu.

Přírodní park Zelenov

Chráněné území Zelenov, které se nachází zhruba dva kilometry od Domažlic v podhůří Českého lesa, je vyhledávaným místem na procházky v pěkné přírodě.

Melafyrové skalní městečko v Bystré nad Jizerou

Na západním výběžku Strážníku v oblasti „Na Jírově“ se ukrývá evropská rarita – melafyrové skalní město. Skály spadají stupňovitě do údolí až dvacetimetrovými stěnami ověnčenými kamennými moři.

Skalní útvar Jazévky s Komínem

Skalnatý hřeben Jazévky se skálou Komín je opředený pověstmi o zbojnících a pokladech. Z geologického hlediska jde v oblasti moravských pískovcových skal o naprosto jedinečnou lokalitu, takto výrazně modulované skalní hřbety jsou zcela výjimečné.

Skalní útvar Volská hlava

Menší skalka v přírodní rezervaci Klenov, jejíž vzhled dotvořili lidé. Tvarem může připomínat jak volskou hlavu, tak také žábu.

Skály Havránka

Havránka (600 m n. M.) je patrně nejimpozantnější skalní útvar přírodní oblasti Klenov. Komplex několika kolmých skalních stěn s výškou kolem dvaceti metrů vytváří úžasnou dominantu hřebene Klenova přímo nad přehradou Bystřička.

Besední dům v Brně – Králově poli

Besední dům v Brně – Králově poli vznikl na konci 19. století. Později byl přistavěn velký sál a v roce 1932 kino Jadran. Do 90. let pak dům plnil kulturní funkci, dnes je v něm nákupní centrum.

Kartuziánský klášter v Brně – Králově poli

Kartuziánský klášter v Králově Poli byl po kartouze v Újezdu u Prahy (dnes Praha-Smíchov) druhým klášterem kartuziánů v českých zemích. Dnes je jediným zachovaným na Moravě a nejlépe dochovaným u nás vůbec.

Orloj Česká Kamenice

Českokamenický orloj byl v minulosti jednou z chloub malebného města nacházejícího se na severu Čech. Postupně chátral, mezi roky 2023 a 2024 se jej podařilo obnovit.

Šťastný domov Líšnice – Babiččin statek

V areálu se nachází zvířátka, naučná stezka pro děti, pocitový chodník, hřiště, vzduchové trampolíny a další.

Vycházky za ptáky Krkonoš a Podkrkonoší

Máte rádi ptáky? Vyberze si z nabídky vycházek za ptáky v přírodě Krkonoš a Podkrkonoší se zkušenou místní ornitoložkou.

Kostel sv. Jiljí v Brně-Komárově

Po původní provizorní kapli postavili Benediktini koncem 12. století loď dnešního kostela. Zbytky původního románského zdiva můžeme vidět na severní straně lodi. Jedná se o nejstarší dosud používanou stavbu v Brně.

Soutok řeky Svratky se Svitavou

Dvě významné jihomoravské řeky se slévají v městské části Brna – Přízřenicích, které leží na jihu města.

Kostel svaté Markéty v Borové

Kostel sv. Markéty se nachází v malebné části Českomoravské vrchoviny na dolním konci obce Borová.

Vřesoviště Kraví hora u Znojma

Na jihozápad od historického Znojma se táhne výrazný terénní hřeben zvaný Kraví hora, kde jsou vinohrady a kvete vřes.

Minerální pramen Doubrava u Aše

Minerální pramen, někdy nazývaný Pramen století, se nachází uprostřed obce Doubrava u Aše, téměř na hranici s Německem. Voda ze zdejšího pramene má stejného složení, jako Zelený pramen v sousedním německém lázeňském městečku Bad Elster.

Přírodní památka Bažantice v Satalicích

Bažantnice na severním okraji Satalic byla založena kolem roku 1780 majiteli nedalekého vinořského zámku jako park ve francouzském stylu. Stala se součástí rozsáhlé barokní krajinné kompozice, jejíž základní rysy jsou patrné dodnes.

Přírodní památka Zákolanský potok

Přírodní památka a evropsky významná lokalita Zákolanský potok se nachází na stejnojmenném potoce v přírodním parku Okolí Okoře a Budče. V chráněném území se vyskytuje kriticky ohrožený druh raka kamenáče a raka říčního.

Přírodní památka Číčovický Kamýk

V polích mezi obcemi Číčovice a Černovičky narazíte na výrazný pahorek. V rovinaté krajině vystupuje do výšky 345 metrů. Jedná se o Číčovický Kamýk, ostrov mělkého moře na sklonku druhohor.

Kaple Nalezení sv. Kříže v Číčovicích

Barokní osmiboká kaple sv. Kříže v obci Číčovice je památkově chráněnou kulturní památkou. Krytá je stanovou střechou s prejzy a lucernou ve vrcholu.

Koupaliště Otvovice

V roce 2023 otevřelo po rekonstrukci koupaliště Otvovice.

Kostel sv. Vavřince v Číčovicích

V obci Číčovice v okrese Praha-západ najdete vzácnou kulturní památku. Původ románského kostela sv. Vavřince sahá až do 2. poloviny 12. století.

Přírodní památka Svantovítova skála

Chráněná skalní stěna z pískovců a slepenců je dlouhá 60 metrů. Má tři výraznější oddělené části – nejvyšší, měřící 12 metrů do výšky, má jméno Ploutev, dvě nižší se jmenují Svatka a Svatoušek. Celých 60 metrů dlouhý skalní výchoz je tvořen hrubozrnnými pískovci až drobnozrnnými slepenci.

Naučná stezka Klenov

Naučná stezka je dlouhá 7 km a na 10 informačních panelech představuje geologické, botanické i zoologické zajímavosti Javorníků v oblasti kolem masivu Klenov. V létě je stezka vhodná pro pěší i cyklisty na horských kolech, v zimě i pro běžkaře.

Zřícenina hradu Klenov – Zámčisko

Nepatrné zbytky skalního hradu Klenov se nacházejí na vrcholu kopce Zámčisko v přírodní rezervaci Klenov.

Přírodní památka U Vaňků

Chráněná lokalita bohaté populace ladoňky karpatské se nachází za obcí Bystřička. Tato květina patří do čeledi hyacintovitých a je u nás silně ohrožena. Dalším zajímavým druhem zdejšího dubohabrového lesa je lilie zlatohlavá.

Přírodní památka Přední skála

Jedná se o oblast s mrazovými sruby a kamennými poli nedaleko obce Cejle. Zahlédnout tady můžete na kostřavu lesní, kapraď samec či pitulník horský. Ze živočichů se zde vyskytují datel černý, strakapoud velký, výr velký a další.

Kostel Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě

Kostel Nejsvětějšího Salvátora je součástí areálu Klementina. Byl založen roku 1578 a postupně vystavěn jako trojlodní stavba s kupolí, s tribunami a dvěma věžemi za účasti Karla Luraga, Františka Carattiho a Františka Maxmiliána Kaňky.

Exkurze po Praze s virtuální realitou

Objevte kouzlo Prahy v různých historických epochách s našimi VR brýlemi! S naším průvodcem se vydáte na cestu časem a uvidíte, jak vypadala nejznámější místa města v minulosti skrze VR brýle. Prožijte jedinečný zážitek, kde se minulost a přítomnost spojí přímo před vašima očima.

Kaple sv. Bartoloměje v Žampachu

Barokní zámecká kaple sv. Bartoloměje v obci Žampach pochází z roku 1713. Je stavebně propojená s budovou zámku. Od roku 1958 je památkově chráněna.

Vodní dílo Morávka na řece Morávce

Údolní nádrž na řece Morávce byla vybudována v letech 1961 až 1967 jako vodárenský zdroj ke krytí narůstajících požadavků na zajištění pitné vody. Přehradní těleso tvoří zemní sypaná hráz, která je umístěna v říčním km 18,820 vodního toku Morávka nad stejnojmennou obcí.

Krásná Hora nad Vltavou láká na viklan opředený pekelnou pověstí

Krásná Hora nemá svůj název jen tak pro nic za nic; opravdu je tu krásně. Městečko se nachází například poblíž největší vodní nádrže Orlík nebo nedaleko hradů a zřícenin, jako jsou Zvíkov či Vrškamýk. Tento kraj je vyhledávaným místem pro nadšené turisty i milovníky cyklistických výletů a vyhlídek, kterých je okolo Vltavy opravdu mnoho. Jeho okolí se pyšní rozsáhlými loukami i lesy plnými zvěře.

Malá vodní elektrárna v Přelouči

Malá vodní elektrárna v Přelouči byla uvedena do provozu v roce 1924 a plní na 116. říčním kilometru řeky Labe funkci průtočné elektrárny.

Přístaviště Kroměříž

Izolovaný úsek Baťova kanálu v Kroměříži poskytuje v plavební sezóně pravidelné vyhlídkové plavby na lodi Bruno.