🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Greenway Rožmberského dědictví

Greenway Rožmberského dědictví vás provede krajinou rybníků, honosných zámků či hradů, ale i malebných vesniček s rysy venkova. Trasa se odděluje od Greenway Praha–Vídeň kousek za Táborem, v Lomu u Tábora, a zavede vás do měst, která lákají svou kulturou.

Pomník Bike to Heaven – Kolo do nebe

V září 2013 byl na pražském nábřeží kapitána Jaroše odhalen u rušné křižovatky nábřeží Kapitána Jaroše s třídou Dukelských Hrdinů pomník, věnovaný propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi, který zde byl roku 2006 smrtelně zraněn neopatrným řidičem.

Mural Osobnosti kultury v Brně

Ve čtvrti Sadová na severu Brna vznikl v březnu 2024 černobílý mural – na betonové zdi poznají kolemjdoucí portréty několika slavných osobností z umělecké sféry, které měly k moravské metropoli vztah.

Drážďanská vyhlídka

Vyhlídka se nachází kousek od rozhledny Děčínský Sněžník v CHKO Labské pískovce. Jsou zde krásné výhledy na Saské Švýcarsko i německé město Drážďany.

Čerčanská koupadla – tradiční prvorepublikové říční lázně

Koupadla se nacházejí v obci Čerčany na levém břehu řeky Sázavy. Svou lokací 37 km jihovýchodně od Prahy a snadným spojením jsou ideální lokací pro výletníky hledající jak sportovní, tak relaxační vyžití.

Cyklostezka Chrást u Plzně – Bukovec

Mezi Chrástem u Plzně a plzeňskou čtvrtí Bukovec vzniká unikátní cyklostezka, a to na bývalé železniční trati č. 170 Praha – Plzeň.

Dřevěnky na Borku

V roce 2023 byla dokončena obnova dvou památkově chráněných dřevěnek v místní části Třince Borek. Domy jsou poslední pozůstatek dělnické kolonie Třineckých železáren. Hlavním cílem bylo tyto objekty zachovat a zpřístupnit veřejnosti.

Sluneční ostrov v Českých Budějovicích

Nový rekreační areál u řeky Vltavy by měl v Českých Budějovicích vzniknout do léta 2025. Nabídne přírodní prostředí s řadou odpočinkových ploch, mola a zpevněný přístup do řeky.

Lesopark Skalky v Novém Jičíně

Rekreačně oddechová zóna Lesopark Skalky je protkaná chodníčky doplněnými lavičkami. Nachází se zde zahrada růžovitých s vyhlídkovým altánem se slunečními hodinami a terasy lemované vysázenými růžemi a dalšími trvalkami.

Naučná stezka Štolnava

Naučnou stezku připravila Mendelova univerzita Brno ve spolupráci s Obcí Velké Losiny. Stezku tvoří dřevěné panely a tabule připomínající německé obyvatele Štolnavy, jejich domy a životy. Prozkoumáte tak zaniklou osadu.

Geopark Brd a Podbrdska

Geopark Brd a Podbrdska na dole Vojtěch v Hornickém muzeu Příbram představuje 20 velkorozměrových vzorků místních typických hornin a geologických zvláštností z různých období starohor a prvohor. Geopark bude slavnostně otevřen 18. 5. 2024.

Nejvýznamnější barokní památka severních Čech láká na tajemné katakomby i hrob světice

Ostatky svaté Zdislavy, nová audiovizuální expozice či odkryté původní architektonické prvky, o kterých dosud odborníci neměli tušení. To vše si mohou poutníci prohlédnout při návštěvě nejvýznamnější barokní památky na severu Čech. Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí se po rekonstrukci otevřela lidem a prohlédnout si ji jela i kamera Novinek.

Klikající autobus Davida Černého

Pro Letní olympijské hry v Londýně 2012 umělec David Černý připravil anglický patrový autobus, který pilně dělá kliky a u toho heká. V současné době je k vidění na pražském Chodově.

Praha – Petrská čtvrť

Petrská čtvrť v Praze vznikla před založením Nového Města v roce 1348, do té doby se zdejší osada nazývala Poříčí. Jméno je odvozeno od kostela svatého Petra v dnešní Biskupské ulici, který byl postaven v polovině 12. století.

Starý zámek Rynholec

Soukromý zámek Rynholec má bohatou historii, první zmínky pochází již z roku 1330.

Koupaliště Nová Pláň

Koupaliště v Nové Pláni disponuje větším plaveckým bazénem se skluzavkou a menším dětským bazénem s hloubkou 50 cm. Nově byla také vybudovaná 40m vodní skluzavka.

Ptačí pozorovatelna na rybníku Réna

V roce 2024 vyrostla u rybníka Réna v Miroslavi nová ptačí pozorovatelna, která nese jméno ornitologa MVDr. Julia Klejduse.

Rooseveltovy sady

Přírodní park Rooseveltovy sady se nachází v Kadani a nabízí místním i turistům místo k odpočinku i sportování.

Vodní elektrárna Hněvkovice

Vodní elektrárna Hněvkovice je součástí vltavské kaskády. Byla postavena v souvislosti s výstavbou Jaderné elektrárny Temelín.

Vojenské muzeum Lichkov

Nedaleko obce ve dvou objektech předválečného příhraničního opevnění, K-S 32 „Na Růžku“ a K-S 31 „U Besídky“, se nachází Vojenské muzeum Lichkov. Můžete si prohlédnout exteriéry a expozice věnující se válečné tematice.

Zámek Bohutice

Renesanční zámek vznikl v centru Bohutic na přelomu 16. a 17. století přestavbou původní tvrze. V polovině 18. století byl barokně rozšířen – v době, kdy byl majetkem Jezuitů, kteří zde vybudovali hospodářskou residenci. Zámeček je jedním ze zastavení Naučné stezky Antonína Práška.

Fantova budova na Hlavním nádraží v Praze

Výpravní budova od architekta Josefa Fanty je dominantou největšího osobního nádraží v České republice a vznikla v letech 1901-1909. K odbavování cestujících sloužila do otevření nové podzemní haly v roce 1977. Od roku 2012 probíhá postupná rekonstrukce, v objektu se konají komentované prohlídky.

Pramen Bílý Halštrov

Pramen Bílý Halštrov (Elster Quelle) prýští v lesním prameništi z mělké kamenné studny jihovýchodně od Aše. V roce 1898 byl na prameni Bílého Halštrova vybudován památník a v 90. letech 20. stol. Bylo toto místo upraveno a tím vybudováno odpočinkové místo s lavičkami.

Studánka v zaniklé obci Otov u Hazlova

V lese u bývalé obce Otov se nachází přímo mystické místo – zapomenutý studnový pramen. Nevede sem žádná cesta. Ves zanikla v letech 1945–1950.

Koupaliště Křtiny

Křtinské koupaliště se nachází v údolí Křtinského potoka. Součástí areálu koupaliště je převlíkárna, toalety, stánek s občerstvením a parkoviště.

Přírodní krásy Trojanovic – turistické trasy

Trojanovice jsou skvělým výchozím bodem pro poznání přírodních krás chráněné krajinné oblasti Beskydy. Inspirací k výletům na ta nejzajímavější místa jsou turistické trasy Přírodní krásy Trojanovic. Z tras všech obtížností si vyberou nároční turisté, aktivní senioři i rodiny s dětmi.

Naučná stezka Veřovické vrchy

Naučná stezka Veřovické vrchy představuje historické a přírodní zajímavosti Veřovických vrchů, s historií výroby skla, hospodařením v lesích, přírodními rezervacemi Trojačka a Huštýn i chráněnou krajinnou oblastí Beskydy, které jsou Veřovické vrchy součástí.

Přírodní rezervace Trojačka

Přírodní rezervace Trojačka se nachází na svazích Veřovických vrchů v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Chráněn je komplex listnatých smíšených porostů s fragmenty přírodních suťových lesů ve věku okolo 170 let.

Přírodní rezervace Huštýn

Přírodní rezervace se nachází na prudkém severním svahu stejnojmenného vrcholu ve Veřovických vrších v západním výběžku Radhošťské hornatiny v Moravskoslezských Beskydech.

Koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou

V městské části Liberce Vratislavicích nad Nisou se v létě můžete osvěžit na koupališti Sluníčko.

Zámecký park a lesopark ve Vratislavicích nad Nisou

Více než stoletá historie vratislavického zámeckého parku je spjata s budovou "zámečku" v pseudorenesančním slohu, kterou nechal postavit nejmladší ze tří synů Ignaze Ginzkeye v roce 1900.

Procházka Tetínem: Místo, kde byla zavražděna kněžna Ludmila

Vydejme se společně na dávné místo našich předků, do obce Tetín na Berounsku. Projdeme se po naučné stezce, která nás seznámí s historií a zajímavostmi obce, kde bylo údajně sídlo jedné z dcer knížete Kroka – Tety. Jedná se také o místo, kde se nacházelo doložené přemyslovské hradiště a kde byla v noci z 15.  na 16.  září 921 zavražděna babička knížete Václava, kněžna Ludmila.

Cesta za horským chmelem na Šerák a Keprník – pěší trasa v Hrubém Jeseníku

Pěší turistická trasa v Hrubém Jeseníku, která vede z Ramzové přes Čerňavu až na hory Šerák a Keprník. Lze využít lanovku na Šerák.

Zážitková geolokační hra v Zašové

Mobilní aplikace s animovanou zážitkovou geolokační hrou s prvky rozšířené reality.

Přírodní park Halštrov

Chráněné území o rozloze 43 km2 bylo založeno v roce 1984 za účelem zachování historického krajinného rázu ašského výběžku zvaného Ašské Švýcarsko. Jedná se o zalesněné území s členitými údolími, jejichž hlavní spojnicí je řeka Bílý Halštrov.

Přírodní památka Goethova skalka

Přírodní památku tvoří skalní masiv dlouhý 400 metrů a 10 metrů široký. Unikátní pás skal představuje vypreparovanou křemennou žílu, která náleží do Ašského křemenného valu. Přístup ke skalkám je možný po modré značce z obce Skalka nebo Nebesa.

Románský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neustupově

Románská stavba byla postavená ve dvou obdobích: západní část pochází z 11. století, východní ze 13. století. V 16. století byla upravena a zaklenuta loď. Roku 1757 přistavěna sakristie s kaplí Panny Marie.

Barokní zámeček s parkem ve Smilkově

Dvoukřídlý barokní zámek byl postaven na konci 17. století, jeho současný vzhled je výsledkem neogotických úprav v 19. století. Kolem zámku se nachází barokní zahrada z konce 18. století. Po 2. světové válce se v objektu nacházel domov pro seniory, nyní je v soukromých rukách a není přístupný.

Hájovna v Kytíně

Krásná romantická hájovna v Kytíně je místem, které posloužilo jako inspirace pro sepsání příběhů školáka Káji Maříka spisovatelky Marie Černé, vydávající pod jménem Felix Háj. Dílo vyšlo po roce 1926.

Starez aréna Vodova v Brně

Prostory dvou multifunkčních hal v Brně nejsou určeny jen ke sportovním kláním, ale konají se zde i společenské a kulturní akce.

Přírodní park Moravice

Přírodní park Moravice je největším chráněným územím na Opavsku, vyhlášen byl v roce 1994. Jedná se o oblast řeky Moravice. Zdejší květena má převážně podhorský charakter a plocha se vyznačuje charakteristickými rysy Jesenického podhůří.

Express Fun Aréna Karlov

Objevte kouzlo krásné přírody Jeseníků v malebné vesničce Karlov pod Pradědem – ať už vás láká turistika, cykloturistika či lokální kuchyně, vždy je z čeho vybírat.

Sportovní areál v Záblatí

Sportovní areál v městské části Bohumína Záblatí pravidelně využívá sto třicet dětí i dospělých. V roce 2024 prochází kompletní rekonstrukcí.

Šimkovy sady v Hradci Králové

Nejrozsáhlejší královéhradecký park má rozlohu 18 ha a jeho návrh zpracoval Josef Gočár v roce 1925. V roce 2014 se otevřely po rekonstrukci, jejíž návrh připravil Pavel Zadrobílek.

Přírodní rezervace Bukovec

Rašelinná louka, na které se daří chráněným a vzácným druhům rostlin vázaných na podmáčené prostředí. Je to například suchopýr úzkolistý, tolije bahenní, všivec bahenní, jetel kaštanový, orchideje vemeník dvoulistý a prstnatec májový.

Čertovy mlýny a jeskyně na Gírové

Nedaleko od turistické chaty Gírová najdete skupinu skal s několika pseudokrasovými jeskyněmi, dnes již povětšinou zasypanými. Vypráví se, že se zde v časech Jánošíkových skrývali zbojníci; a také o čertech, kteří tu mleli hříšné lidi i čarodějnicích, které nad nimi kroužily na košťatech.

Sesuv půdy pod Gírovou

Sesuv půdy byl v roce 2010 byl způsoben silným podmáčením horních vrstev podloží. Utrhl se svah šířky asi 300 metrů a jeho délka je asi 1 kilometr.

Kaple Nejsvětější Trojice v Býkovicích

Krásně udržovaná kaple Nejsvětější Trojice se nachází uprostřed Býkovic, nedaleko zastávky autobusu a obecního úřadu. Jedná se o jednolodní stavbu, která vznikla zřejmě přestavbou raně barokní zámecké kaple ze 17. století.

Národní přírodní památka Strážník – naleziště hvězdovce

Na vrchu Strážník u Bystré nad Jizerou se nachází naleziště hvězdovce, unikátní krystalografické formy křemene. Žijí zde i některé chráněné druhy rostlin a živočichů, například lýkovec jedovatý, svízel okrouhlolistý či hruštičku menší, resp. Jestřába lesního, krahujce obecného či veverku obecnou.

Jezdecká trasa Vítězná – Albeřice

Projeďte se po úpatí Černé hory, podél Javořího potoka až k přechodu do Polska.