🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. apoštolů Jana a Pavla v Kutné Hoře - Malíně

Od roku 1922 se kostel jmenuje kostel sv. Jana a Pavla, původně kostel sv. Jana Křtitele z 10. století je jednou z nejstarších staveb na Kutnohorsku.

Kostel sv. Jiří v Plzni - Doubravce

Kostel svatého Jiří v Plzni-Doubravce, je patrně nejstarším dochovaným kostelem na území dnešní Plzně. Leží na vyvýšenině na břehu u soutoku řek Berounky a Úslavy nedaleko zaniklé středověké obce Týnec.

Únikové hry Útěk z Ponorky a Paleontolog

Můžete společně prožít a na vlastní kůži vyzkoušet napínavé únikové drama ve hře Útěk z ponorky, nebo se vydat pátrat po vzácných objevech dávné expedice v únikové hře Paleontolog.

Kamenné divadlo v Novém Jičíně

Přírodní lesní divadlo v Novém Jičíně (zvané kamenné divadlo Skalky) bylo postaveno v roce 1929. V současné době se postupně obnovuje.

Hilton Prague Old Town

Hotel Hilton Prague Old Town v sobě spojuje styl art deco s moderním designem.

Funkcionalistický výstavní pavilon v Lounech

Hlavní pavilon A výstaviště v Lounech byl postaven v roce 1931. V posledních letech prošel celkovou rekonstrukcí.

Přehrada Fryšták u Zlína

Přehrada Fryšták na Fryštáckém potoce leží jižně od obce Fryšták, asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí.

Gebauerova minikrajina v Ostravě

Minikrajina výtvarníka Kurta Gebauera se nachází na sídlišti Fifejdy II, v Ostravě. Jedná se o místo s přírodními i umělými prvky, které je určeno dětem. V nejbližší době bude celkově rekonstruováno.

Zámek Hnojník u Frýdku-Místku

Zámek stojí obci Hnojník na řece Stonávce u Frýdku-Místku. Vznikl přestavbou původního sídla z 15. století. V současné době je ve špatném stavu a veřejnosti nepřístupný.

Kaple sv. Huberta u Vyklantic

Moderní kaple byla vysvěcena v srpnu 2018. Kaplička svatého Huberta stojí v krásném prostředí petrovských lesů u Vyklantic na Vysočině.

Zahrada Šternberského paláce v Praze

Šternberský palác na Hradčanském náměstí ukrývá ve své blízkosti malou, ale o to zajímavější romantickou zahradu.

Danubius Health Spa Resort Hvězda v Mariánských Lázních

Hotel Hvězda je jednou z nejkrásnějších budov Mariánských Lázní a je ideálním místem pro lázeňskou dovolenou.

Přírodní rezervace a naučná stezka Jelení žlíbek u Brna

Přírodní rezervace Jelení žlíbek je jeden z mála zachovalých lesních porostů přirozených dubových bučin a bukových doubrav v okolí Brna.

Lípa svobody u pomníků ve Kdyni

Lípu Svobody vysadili lidé z Kdyně v den výročí bitvy na Bílé hoře, tedy 8. listopadu 1918. V roce 2018 se strom probojoval do finále ankety Strom roku.

Nacistická podzemní továrna - sklad PHM u Jánské v Českém Švýcarsku

Podzemní továrna Rabštejn je soustava podzemních prostor vyhloubených v pískovcových skalách v okolí České Kamenice a Janské, které byly spolu s okolními povrchovými objekty za druhé světové války používány nacistickým Německem k válečné letecké výrobě.

Kostel sv. Martina v Kozojedech

Kostel sv. Martina se nachází v Kozojedech u Kostelce nad Černými lesy. Byl vystavěn na místě bývalého pohanského pohřebiště ze 13. století.

Pivovar létající bezdomovec v Ostravě

Létající pivovar v Ostravě proto, že nemá svůj vlastní pivovar a pivo si nechává vařit licenčně u jiných pivovarů. Od toho je odvozen i název Bezdomovec.

Alej přátelství u jezera Medard

U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa vznikla u jezera Medard u Sokolova takzvaná Alej přátelství.

Chata Smetánka nad Pecí pod Sněžkou

Jen 150 metrů nad dolní stanicí lyžařského vleku Bramberg - Hnědý Vrch přímo na nejdelší sjezdovce v Peci se nachází horská bouda Smetánku. Známe je především z filmu Sněženky a machři.

Zámek Příčovy u Sedlčan

Nevelký barokní obdélný jednopatrový zámek s mansardovou střechou se nachází v obci Příčovy nedaleko Sedlčan.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově

Hřbitovní kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově u Jindřichova nedaleko Velkých Losin slouží v současné době ke kulturním účelům.

Kubistická synagoga v Milevsku

Synagoga byla postavena za 1. světové války jako náhrada za starou synagogu. Od roku 1950 je budova využívána jako křesťanský kostel Církve československé husitské.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Solci u Kněžmostu

Od konce 14. století, kdy byla obec Solec založena je dominantou vsi gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Zaniklá obec Rolava

Rolava je zaniklá obec v Krušných horách, která se nacházela přibližně 1,5 km severně od Přebuzi na Karlovarsku.

Sportovní areál Rolava v Karlových Varech

Areál Rolava je místem pro sportovní vyžití a relaxaci. Nachází se ve středu Karlových Varů, zrekonstruován byl v roce 2010.

Přírodní památka Profil Morávky u Frýdku-Místku

Divoké koryto řeky Morávky se skalními prahy a peřejemi se nachází u obce Staré Město u Frýdku-Místku.

Přírodní památka Niva Morávky u Frýdku-Místku

Přírodní památka Niva Morávky chrání úsek alpínského toku se štěrkovými náplavy u obce Staré Město nedaleko Frýdku-Místku.

Dům u Jonáše v Pardubicích

Dům u Jonáše je jedním z nejcennějších měšťanských domů v Pardubicích. Byl postaven po velkém požáru, kterému roku 1507 padla za oběť velká část města. V současné době je používám ke společenským a kulturním účelům.

Mohyla na Bílé hoře v Praze

Nevysoká mohyla s pomníčkem pochází z roku 1920 stojí v místech, kde proběhla dne 8. listopadu 1620 rozhodující bitva třicetileté války.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte sporty nebo vyrazte na hrady

Léto se ještě nevzdává a toho je třeba využít. Vyrazte strávit odpoledne na pražskou Ladronku, kde si s dětmi můžete vyzkoušet nejrůznější obvyklé i neobvyklé sportovní aktivity. Za sportem můžete vyrazit také do teplického centra Olympia. Pokud dáváte přednost historii, na řadě hradů se konají akce, které vás zavedou mezi indiány, do středověku či období první republiky.

Indiánské městečko na Fifejdách v Ostravě – originální dětské hřiště

Dobrodružná krajina určená k dětským hrám a ukrytá mezi panelovými domy, to je tzv. Indiánské městečko na ostravském sídlišti Fifejdy, které navrhl a sám s jeho realizací pomohl sochař Kurt Gebauer.

In-line a cyklookruh v Karlově pod Pradědem

Jedná se o nový moderní okruh s celoročním provozem, který funkčně navazuje a doplňuje stávající sportovní a turistické atraktivity, které se v místní části Karlov pod Pradědem nacházejí.

Větrný mlýn Vrbice

Dřevěný větrný mlýn nedaleko vrbického hřbitova je replikou původních vrbických mlýnů stávajících v obci. Mlýn vysoký 5 metrů a nikdy nebyl funkční.

Mohyla míru Vrbice

Na památku osvobození obce Vrbice na jižní Moravě za II. Světové války byl postaven pomník na vrcholu Stráž. V jeho blízkosti je umístěno také dělo z II. Světové války.

Klíčovské sady v Praze

Ovocný sad na Klíčově, to je zelená oáza obklopená industriální atmosférou pražských Vysočan. Jedná se o jeden z 36 veřejných ovocných sadů na území hlavního města.

Stezka skalních reliéfů u obce Brniště na Českolipsku

Stezka mezi skalami u areálu Lesní zátiší u obce Brniště, kudy naši předci jezdívali s povozy na pole, se v současnosti stala jakousi uměleckou galerií v přírodě, kterou doplňují nejrůznější přírodní instalace.

Tipy na víkend: Vyrazte na hody. Zvěřinové, jablečné nebo česnekové

Třetí zářijový víkend se ponese především ve znamení jídla. Mlsouni si mohou vybírat z opravdu pestré škály food festivalů a kulinářských slavností. Vyrazit lze třeba na jablečné pochoutky na zámek ve Ctěnicích nebo zvěřinové hody v Klokočné. Jídlo pak doplňují vinobraní, která se konají napříč celou zemí, třeba na Pražském hradě nebo na Kunětické hoře.

Přírodní památka Václavovice - pískovna u Ostravy

Lokalita se nachází v prostoru staré pískovny u Frýdeckého potoka na území obcí Václavovice a Šenov, asi 10 km jihovýchodně od Ostravy. Území bylo pro svůj přírodovědný význam zařazeno mezi tzv. Evropsky významné lokality v rámci evropské soustavy chráněných území Natura 2000.

Jaký je původ a symbol šumavských kohoutích křížů?

V oblasti obce Stachy je možno najít ukázky lidového kovářského umění, spojené s vírou a čerpající z příběhů Nového zákona. Tyto zcela atypické artefakty se dochovaly v počtu tak nicotném, že i prsty jedné ruky převyšují jejich počet.

Jindřichohradecký pedál ukončí hlavní turistickou sezónu i na Stezce železné opony

Letošní hlavní turistickou sezónu v okolí města u Vajgaru ukončí v sobotu 15. září v Jindřichově Hradci tradiční cyklistický výšlap Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Akci, se startem i cílem na hřišti pod Gymnáziem V. Nováka, si spolu s příznivci cyklistiky užijí také pěší turisté.

Kuchaři a kuchařky mohou soutěžit o nejlepší frgál a klobásu na Karlovském gastrofestivalu

Tradiční Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 6. a 7. října ve Velkých Karlovicích, opět nabídne příležitost k poměření sil amatérským kuchařkám a kuchařům. Zájemci se mohou zapojit do soutěží o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu.

Poutní kostel Montserrat u obce Mutná

Kostelík Mont Serrat stojí uprostřed lesa na romantickém místě, vzdáleném asi kilometr západním směrem od obce Mutná. Kostel bývá označován také jako Montserrat u Cizkrajova. Poutní kostel Bolestné Panny Marie má méno podle slavného španělského poutního místa.

Rozhledna Salingburg ve Františkových Lázních

Salingburg je malá rozhledna ve Františkových Lázních, která svým tvarem napodobuje hradní zříceninu. Postavena byla v roce 1906.

Přírodní rezervace Skučák u Rychvaldu

Přírodní rezervace Skučák se nachází kolem stejnojmenného rybníka v obci Rychvald na Karvinsku.

Přírodní památka Mokřad u Rondelu v Havířově

Významná lokalita výskytu čolka velkého a dalších obojživelníků ve nachází na předměstí Havířova, v nivě řek Lučiny a Sušánky.

Pozůstatek sochy T. G. Masaryka v Rudce u Kunštátu

Dominantou areálu Jeskyně blanických rytířů v Rudce u Kunštátu bývala čtrnáctimetrová socha T. G. Masaryka. Dochovaly se z ní pouze boty na podstavci.

Bývalá funkcionalistická benzinová pumpa na Zličíně

Malá čerpací stanice od architekta Ladislava Machoně je snad nejmenší dochovanou funkcionalistickou stavbu. Dnes z ní zbyla bohužel jen chátrající stavba, které se již desítky let nepoužívá.

Klubovna Lawn Tennis Clubu Praha na Letné

Provizorní budova bývalého Lawn Tennis Clubu (LTC) Praha je dřevěná stavba z roku 1926. Budova se nachází v Letenských sadech.